Pedagoginen intohimo johti valmentamaan teatterin keinoin

Satu-Mari Jansson
26.8.2022

Monelle teatterista tulee mieleen taitava esittäminen ja roolihenkilöt. Mitä tapahtuu kun valmennetaan teatterin keinoin? Ja miten sellaista päätyy tekemään ammatikseen oman yrityksen kautta? Seuraavassa haastattelussa 10 vuotistaivaltaan yritysvalmentajana toimiva ja väitellyt tohtori Satu-Mari Jansson pohtii mitä tekee työkseen, miten hän valmentaa teatterin keinoin ja ennen kaikkea miksi. 

Satu-Mari Jansson aloitti elämäntaipaleensa Porvoosta. Urheilullisena ja kilpailuhenkisenä ihmisenä hän sai ensimmäiset menestyksensä voittamalla varhaisteininä nuorten pöytätenniksen suomenmestaruuden. Pingisammattilaista Satu-Marista ei koskaan tullut, mutta se ei ollut tarkoituskaan.

Sen sijaan hän löysi intohimostaan myös ammatin. Lukiossa ainoa aihe jonka hän kirjoitti oli psykologia. Intohimo ihmismieleen ja pedagogiikkaan elivät vahvana hänessä.

"Pääsin opiskelemaan draamapedagogikkaa lukion jälkeen 18-vuotiaana. Oli todella kiehtovaa ja opiskelin juuri asiaa joka minua kiinnosti. Tämä varmasti käynnisti prosessin joka on tuonut nykypisteeseen", Satu-Mari pohtii.

"Ehkä ensimmäisen kerran päädyin toteuttamaan yritysvalmentamista teatterin keinoin vuonna 2009 työskennellessäni Teatterikorkeakoulussa. Muutaman vuoden pääsin hiomaan konseptia turvallisessa työpaikassa huomaten sen toimivuuden. Kuin kohtalon ivaa, yksikkömme kuitenkin lakkautettiin ja oli aika miettiä mitä teen elämässäni seuraavaksi", Satu-Mari muistelee.

Ennen edellisen pestin päättymistä vuonna 2012 Satu-Mari päätti opiskella yrittäjyyttä ja koittaa saada ymmärrystä yrittäjänä toimimisesta. Tämän jälkeen hän perusti oman yrityksen. Yrittäjäksi hyppääminen ei todellakaan ollut mikään helppo päätös.

"Se oli hirveän pelottavaa ja hyppy tuntemattomaan. Ei mulla ollut mitään kokemusta yrittämisen vaatimuksista. Minulla oli vain visio ja konsepti valmennuksesta teatterin keinoin. Jälkeenpäin ajateltuna todella hienoa, että uskalsin ottaa sen askeleen", Satu-Mari pohtii.

Samaan aikaan töiden ohella hän kirjoitti väitöskirjaansa valmentamisesta teatterin keinoin. Vuonna 2015 kun yritystoimintaa oli jo useampi vuosi takana hän väitteli itsensä tohtoriksi.

Satu-Mari kertoo työskentelevänsä ihan tavallisten yritysten kanssa. Hänen asiakkaitaan ovat yritykset hyvin eri toimialoilta; esimerkiksi finanssi, IT ja rakentaminen. Hänen mukaansa vaikuttamisen haasteet ovat samoja alasta riippumatta. Satu-Mari pitää itseään pedagogina, valmentajana, käsikirjoittajana, tieteilijänä ja työyhteisöteatterin tekijänä. Edellisestä litanjasta varmasti on vaikea vielä ymmärtää mitä se käytännön työ on: valmentaminen teatterin keinoin? 

"Haluan rakentaa vahvan peilin"

Kun Satu-Marilta kysyy miten hän tekee työtään esihenkilöiden, asiantuntijoiden ja myyjien kanssa, hän kuvaa:

“Simuloin oikean elämän vuorovaikutusta. Tänä päivänä on yksinkertaisesti jatkuvasti kehitettävä vaikuttamis-, viestintä ja vuorovaikutustaitoja. Jos näissä taidoissa ei ole hyvä, ei voi olla hyvä työssään.”

Satu-Mari kertoo kaivavansa jokaisesta valmennettavasta esiin puolia joissa he ovat hyviä. Näitä puolia käytetään avuksi esiintymisessä ja vaikuttamisessa.

“Minua ei kiinnosta luennoida. En näe sillä olevan hirveästi vaikutusta työkäytäntöihin. Toki tarjoan malleja ja teoreettisia työkaluja, mutta viime kädessä me harjoittelemme näitä valmennuksissa. Näin varmistan valmentajana, että opitut asiat siirtyvät käytännön työhön. “Ei ole tiettyä shabluunaa, johon pyrin ohjaamaan ihmisiä.”

Satu-Mari pyrkii luomaan valmennuksissa pedagogisesti turvallisen alueen, jossa ihmisten on mahdollista ylittää itsensä.

“Tein väitöstyön vaikuttavista oppimismuodoista ja siksi olen erityisen tarkka millaisen ympäristön luon osallistujille. Millaisilla harjoitella etenemme ja toimimmeko mukavuusalueella vai epämukavuusalueella.”

Satu-Mari pohtii valmennuksen tuloksia.

“Työssäni parasta on, että pääsen kaivamaan esiin niitä piirteitä ihmisistä, joilla he tekevät vaikutuksen toisiin ihmisiin, esim. esiintyessä. Osa voi jopa yllättyä miten helposti loppujen lopuksi yleisö syökin heidän kädestään. “

Asiakkaan luona ei pidetä kalvosulkeisia. Ryhmässä tehdessä skannataan erilaisia ihmistyyppejä, heidän vahvuuksiaan, heikkouksiaan ja epämukavuusalueitaan. Välillä toimitaan johtajien kanssa, toisaalta välillä myyjien ja rakennusyhtiön neuvottelijoiden kanssa.

“On ihan eri asia lukea asioista kuin näyttää ne eteen ja harjoitella ja harjoitella, kunnes ne ovat selkärangassa. Työtapojen muuttaminen vaatii aikaa ja harjoitusta.”

Kymmenen vuotta takana ja paljon enemmän edessä

Yrittäjänä Satu-Mari Jansson juhlii tänä vuonna kymmenvuotistaivaltaan. Matka on ollut monipuolinen ja muun muassa korona-aika muutti työnkuvaa paljon. Teams tuli tutuksi näiden vuosien aikana ja tulee toki edelleen.

Normaalia päivää on vaikea kuvailla koska jokainen päivä on oma seikkailunsa.

"Tänään aamulla pidin palaveria asiakkaan kanssa Teamsin välityksellä. Hoidin yrityksen juoksevia asioita, palaveria näyttelijän kanssa ja tulevan valmennuksen suunnittelua. Iltapäivällä valmensin. Tähän päälle vielä normaalit sähköpostit ja muut arkiset asiat, niin kyllä siinä tunnit saa kulumaan", Satu-Mari nauraa.

Työ ei kuitenkaan tunnu työltä. Intohimonaan valmennusta teatterin keinoin harjoittava yrittäjä aikoo jatkaa samalla metodilla kohti hamaa tulevaisuutta.

"Vaikea sanoa mistä haaveilisin. Elän mielestäni unelmaa tällä hetkellä. Ehkä haaveilen eniten siitä, että asiakkailla olisi vielä enemmän rohkeutta kokeilla uutta. Herkästi mennään samalla vanhalla kaavalla eteenpäin ja teatterillisia valmennuksia pidetään riskinä. Aina kannattaa kokeilla uutta!” , Jansson muistuttaa.

Unelmatyötään tekevä pedagogi työskentelee jatkuvasti uusien asiakkaiden kanssa. Tilauksia tulee mukavaa tahtia, mutta yrittäjä tuskin voi koskaan sanoa asiakkaita olevan liikaa?

"Se kenties on ilahduttavinta, että vanhojen asiakkaiden kanssa on muodostunut todella hyviä  asiakassuhteita. Minulta usein kysellään konsepteja erinäisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Välillä tehdään työpajoja ja työ saattaa olla hyvin monipuolista saman asiakkaan kanssa. Toki valmentajalla suurin osa "keikoista" on lyhyempiä esiintymisiä ja projekteja. En varmasti tekisi enää tätä työtä jos konseptini ei olisi todettu toimivaksi. Toivottavasti saan toteuttaa intohimoani niin kauan kuin mahdollista ja tehdä asiakkaideni elämästä parempaa!"

Haastattelu ja teksti, Nikke Tyry

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Näytä kaikki